Werktuigen

Op de boerderij gebruiken we verschillende werktuigen, natuurlijk de tractoren, maar ook machines om de grond te bewerken, voor het zaaien, gewasbescherming, om de drains te kunnen reinigen, en ga zo maar door. Op deze pagina komen alle machines voorbij. 

Fendt 412

We hebben deze tractor in 2001 nieuw gekocht en hij is tot dit moment de jongste in de stal.
Deze tractor heeft net iets meer dan 120 PK en is een 4-cilinder met variabele transmissie (d.w.z. geen versnellingen). Met de variabele transmissie kunnen we alle snelheden rijden met bepaald gekozen toerental. Het toerental is belangrijk voor de aanhangende machine. De werkzaamheden die deze tractor voor ons doet zijn: ploegen, kopeggen, frezen, klepelmaaien, schijfeggen, woelen, drains reinigen, zaaien en transport.
De 412 is uitgerust om met GPS te kunnen rijden. 

Fendt 312

Deze tractor heeft 120 PK en is een 6-cilinder met een handgeschakelde bak. De Fendt 312 hebben we in 2007 gekocht, vanwege zijn lange wielbasis. Tegelijkertijd hebben we toen een 4-schaar Lemken ploeg aangeschaft, de bedoeling was dat de 312 voor de ploeg zou komen te staan. Ondertussen staat hij niet meer voor de ploeg, maar wordt hij vooral veel gebruikt voor spuit- en kunstmeststrooi-werk. Dit werk is nu zijn hoofdtaak, daarom is hij nu aangepast om op breder spoor te kunnen rijden (2,25m), zodat er minder planten weggereden worden.
Andere werkzaamheden van deze tractor zijn: zaaien, kopeggen, schijfeggen, drains reinigen en transport. Net als de 412 is de 312 uitgerust om met GPS te kunnen rijden. 

Toyota Heftruck

Deze heftruck kan (makkelijk ) 3.5 ton heffen tot een hoogte van 4,70m. De Toyota is een 6 cilinder, dus niet heel compact en wendbaar, maar voor ons doet hij het heel goed en is betrouwbaar.
Onze buren noemen hem een vrachtwagen met lepels,  dan heeft u een idee hoe wendbaar ten opzichte van een gangbare heftruck.

 

De Toyota is in 2003 bij ons gekomen en onmisbaar voor ons bedrijf, het is de enige machine die echt bijna alle dagen rijdt, het hele jaar door. 

Lemken-ploeg met vorenpakker

Wij hebben sinds 2007 een 4-schaar Lemken-wentelploeg met een variabele snijbreedte instelling. Dit laatste is om de ploegvoor recht te houden (sinds de ploeg in 2020 met GPS is uitgerust, is dit nog makkelijker geworden).
Achter de ploeg slepen wij een Lemken-vorenpakker mee. Deze drukt de grond aan na het ploegen om weer aansluiting te maken met de ondergrond, anders droogt de losgeploegde bovengrond uit. Wij ploegen alles in het voorjaar, vlak voor de nieuwe teelt. 

Maschio-kopeg

De Maschio-kopeg hebben we in 2015 nieuw gekocht. De reden dat we voor een Maschio hebben gekozen is dat hij 14 rotors heeft. Dat is 2 tot 4 meer dan de concurrent. Meer rotors betekent meer tanden en dus knaagt hij wat agressiever op de kluiten tijdens het zaaiklaar maken van de grond. Deze kopeg heeft een eigen hydraulisch bediende hef om bijvoorbeeld nog een zaaimachine mee te kunnen nemen tijdens dezelfde werkgang, dit scheelt veel tijd! 

Roger-zaaimachine

 

Joost mag weten wanneer hij gebouwd is, wij hebben hem al oud overgenomen van onze buurmannen uit Hoofddorp die toen hun bedrijf beëindigden. De zaaimachine heeft 24 zaaikouters. Wij zaaien er graan, luzerne en groenbemesters mee. 

Amazone-spuit

Onze spuitmachine is een UX 4200 uit 2004. Dit is een 33-meter brede machine met dubbele pomp, een 4200l tank en spoorvolgend. Sinds 2020 is de spuit door middel van GPS sectie-bestuurd (De spuit heeft 11 secties van 3 meter). Dit betekent dat er geen overlap meer in ons spuitwerk zit, en minder werk voor de chauffeur en dus meer tijd om op te letten. Deze investering in GPS was voor ons een milieutechnische investering. Sinds 2020 hebben we ook nieuwe spuitdoppen, die voor 90% drift-reducerend zijn. We hebben twee soorten doppen, voor 2 verschillende afgiften: een kleine voor weinig water en een grotere voor wat meer water (meestal meststoffen).

Amazone kunstmeststrooier

Deze komt uit 2019 en door ons aangeschaft in 2020. Onze vorige kunstmestrooier gaf wat elektrische mankementen na 22 jaar trouwe dienst.

De nieuwe kunstmeststrooier kunnen we bedienen via de GPS monitor in de tractorcabine, dus hebben we geen extra regelkast nodig. De secties van de strooier schakelen zelf aan en uit (16 secties van 2.0625m). Daarnaast weegt deze machine om de paar seconden hoeveel er gestrooid wordt, en om de 50 kg gestrooide kunstmest past hij de uitgifte aan (indien nodig). 

Baselier ruggenfrees

Deze uit 2007 afkomstige rijenfrees heeft 76 haken, dat is aanmerkelijk minder dan de moderne nieuwe frezen. Minder haken is voor ons echter geen probleem, want op lichte grond gaat alles wat makkelijker.

In 2017 bij ons gekomen. 

 

Gramegna spitmachine

Onze spitmachine is een 3 meter brede krukas-spitmachine. Waarom hebben wij gekozen voor een krukas-machine? Deze maakt een wrikkende beweging in de grond en geen draaiende, smerende, beweging. Dat vinden wij op ze lichte grond beter met betrekking tot slemp van de grond. Met deze machine spitzaaien we in het najaar onze granen in 1 werkgang samen met de zaaimachine. 

Evers woelpoot

Deze woelpoot heeft 7 tanden die de grond losmaken en met een grote rol weer terugdrukken zonder de grond helemaal op te werken.

(Afgekeken bij de buurman die al onderzoek naar grondbewerking had gedaan.)

 

We zijn van plan om na elke oogstbewerking met deze woelpoot een naoogst-bewerking te gaan doen, voordat we groenbemesters gaan zaaien. De reden hiervoor is dat we met de woelpoot eventuele storende lagen (veroorzaakt door het rijden met zware machines) te verbreken. 

Schuifbak

Hier moet nog wat tekst. 

Kistenkantelaar

Hier moet nog tekst. 

Schoffelstel

Hier moet nog wat tekst. 

Drainreiniger

Hier moet nog tekst. 

Oppakbok

Hier moet nog wat tekst.